Gezonde barbecue

Nog een extra reden om de lente toe te juichen, barbecuesauzen bevatten stoffen die kanker en hartziekten bestrijden. Dat ontdekten biologen.

Marinade
De studie toonde aan dat populaire sauzen en marinades een reeks kruiden, specerijen, fruit en groenten bevatten die rijk zijn aan antioxidanten. Zo sterken ze het immuunsysteem van het lichaam. Het onderzoekersteam slaagde er voor de eerste keer in de impact van het marineren en bakken van vlees op de status van antioxidanten bij verschillende soorten van marinades op basis van kruiden en specerijen. Ze vonden in alle soorten hoge hoeveelheden van deze gezonde stoffen. Hoewel het bakken de hoeveelheid antioxidanten verminderde met de helft, toonden tests aan dat gebarbecued vlees nog veel gezonde bestanddelen bevat.

Ouderdomsziekten
"Kruiden zijn een goede bron aan antioxidanten maar het is moeilijk om het gebruik in te schatten omdat mensen ze niet in grote hoeveelheden consumeren, in tegenstelling tot bij fruit en groenten" aldus onderzoeker Raymond Thomas.  Het is bewezen dat antioxidanten vechten tegen vrije radicalen, dat zijn moleculen die de lichaamscellen schaden, zo veroorzaken ze ouderdomsziekten als kanker, hartproblemen, beroerten, Alzheimer, artritis en cataract. (ep)

 

 

Barbecue huisregels

  • Wie kiest voor gezelligheid, neemt best enkele voorzorgen.

  • Zet een waterspuit (bloemensproeier) klaar om de vlammetjes te doven.

  • Een short en handschoenen tot aan de elleboog bieden goede bescherming bij het bakken.

  • Gebruik het best koksbriketten. Die branden langer en ontvlammen niet zo vlug als er sap of vet op druipt.

  • Zorg dat je altijd een emmer zand in de buurt hebt om eventueel een brandje vlug te kunnen blussen.

  • Kleine vlammetjes kan je ook doven door een handvol zout in de kolen te smijten.

bbq.jpg